Gránit mosogatótálcák karbantartása, ápolása

rutinszerű karbantartás
A mosogatótálca takarításának legjobb módja, hogy egy szivacsot vagy puha ruhát kevés tisztítószer és meleg víz elegyében megnedvesítünk. Ne használjunk erôs tisztítószert, savat vagy lúgot tartalmazó elegyet. A mosogatótálca felületét vízzel mossuk át, majd a nedves részeket szivacsos kendôvel szárítsuk meg, ezzel megakadályozzuk, hogy a felületen vízkô nyomok alakuljanak ki, mely különösen sötét színû mosogatókon elõnytelen.

nem rutinszerű karbantartás
A makacs foltok eltávolítása egyszerű: csak a megfelelő termékre és módszerre van szükség.

 

különleges tisztítási eljárás
A mosogatótálca különféle anyagok elegyéből készül, melyben nagy százalékban jelen vannak közömbös töltőanyagok, melyek a terméket rendkívül erőssé és keménnyé teszik. Ezen jellemzőből adódóan előfordulhat, hogy a fém edények folyamatos súrlódása, dörzsölése következtében a tálca csíkossá válik. Ennek oka, hogy a fém edényekből apró fém részecskék válnak le, azonban megfelelő kefe, dörzsi (mint amilyen a Scotch Brite) és általános tisztítószer használatával ezek a részecskék eltávolíthatók.

A világos színű mosogatótálcák található makacs foltok eltávolítására használja fehérítőszer és meleg víz oldatát (¾:¼ arányban), és hagyja hatni nyolc órán át (javasoljuk, hogy ezt éjszaka végezzék el). Ezután alaposan öblítse le és gondosan szárítsa meg a teljes felületet mikroszálas ruhával. Fennmaradó foltok esetén a művelet egy vagy két alkalommal megismételhető.

 

sötét színű mosogatótálcák található makacs foltokat eltávolíthatja egy puha, nem dörzsölő hatású szivacs és szokásos mosogatószer segítségével és apró körkörös mozdulatok alkalmazásával. Amikor befejezte, alaposan öblítse le meleg vízzel, és gondosan szárítsa meg a teljes felületet mikroszálas ruhával. Fennmaradó foltok esetén a művelet egy vagy két alkalommal megismételhető.

 

A vízkőfoltok eltávolításához meleg vízben feloldott vízkőoldó termék használatát javasoljuk. Oszlassa el egyenletesen az oldatot a mosogatótálca teljes felületén. Tisztítsa meg egy puha, nem dörzsölő hatású szivaccsal és apró körkörös mozdulatokkal, majd hagyja pár percig hatni a terméket (kövesse a termék címkéjén található utasításokat és feltételeket). Amikor befejezte, öblítse le meleg vízzel, és gondosan szárítsa meg mikroszálas ruhával.

 

  • Ne használjunk erôsen lúgos anyagokat, pl. ammóniát vagy nátrium-hidroxidot.
  • Ne helyezzünk közvetlen a mosogatóra a főzőlap fűtőeleméről éppen csak levett edényeket, kávéskannát (a fűtőelem hőmérséklete akár az 500°C-ot is elérheti).
  • Ne öntsünk forró olajat a mosogatótálcába, mivel ez deformálódást okozhat a leeresztő csövekben.
  • Közvetlenül a mosogatótálcán ne vágjunk fel ételeket. Ehhez használjunk vágódeszkák.

 

„Hogyan kell eltávolítani a fémsúrlódások (pl. edények) nyomait a mosogatótálcáról?
Vigyen fel egy kevés sütőolajat egy nedves szivacs puha oldalára. Körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg a mosogatót a szivacs puha oldalával. Az olaj és a vízkeveréke feloldja a fémsúrlódásból származó nyomokat a mosogatóról. Öblítse le a mosogatót mosogatószappannal és meleg vízzel az olaj eltávolításához. Ezután törölje szárazra mikroszálas törlőkendővel.”