Hogyan válasszunk gránit mosogatótálcát

 

A konyha kialakításánál sok szempont számít azon túl, hogy esztétikus legyen. Ez egy igazi, lakótéren belüli üzemterület, ahol különböző munkafolyamaton keresztül az ételeink készülnek. A mosogatótálca és a csap, mint a víz forrása ezekben a főzési folyamatokban is fontos szerepet kap. Egy kötelező elem, ami a mai technológiáknak köszönhetően már esztétikusan és változatos formákban és színekben illeszkedik a megálmodott konyhai környezetbe.  

 

elleci design

 

A gránit (kompozit) mosogatótálcák hozták el a változást ezen a területen. Az érzékszervekre hatva, formában, színekben, tapintásban már más érzést kelt bennünk, mint a korábbi inox mosogatótálcák. Viszont vannak fontos szempontok, amit a gránit mosogatótálcák kiválasztásánál szem előtt kell tartanunk.
Érdemes megérteni előtte, hogy mi okozza az árkülönbségeket a mosogatótálcák között. Ennek legfőbb oka a gyártási technológia. Ez viszont kihat a minőségre is.


Extrém, de mindennapi helyezetek a mosogatásnál
A kiválasztásánál sokszor nem is gondolunk bele, hogy milyen szélsőséges körülményeknek és terhelésnek kell megfelelniük hosszú évek alatt, akár intenzíven is a gránit mosogatótálcáknak.  A hirtelen hőingadozások, a különböző kémhatású anyagok, és éles tárgyak hatással lehetnek a felületükre. Ezért a korábban szépnek tartott mosogatótér, a vonzó megjelenését örökre elveszítheti. Sajnos az olcsóbb gránit mosogatótálcákra jellemző, hogy ami az ár miatt vonzó volt, a felhasználásnál okoz csalódást.

 



Hogy jól tudjunk választani, értenünk kell a különbséget magasabb minőségű és az olcsóbb mosogatótálcák között.

 

 

elleci ikonok

 


Hogyan készülnek a gránit mosogatótálcák?

A gránit őrlemény és kvarc
A kompozit mosogatótálcák természetes gránit őrleményt, akrilgyantát és egyéb színezékeket tartalmaznak. A gyártók általában olyan fantázianeveket adnak, ami tartalmazza a gránit szót valamilyen formában pl. GRANITEK, FRAGRANIT, SILGRANIT stb. A mosogatótálcák minősége, tartóssága két dologtól függhet. Az egyik az, hogy a tálca gyártásánál felhasznált gránit őrlemény milyen arányban tartalmaz kvarcot és persze a gyártási, öntési technológiától. Ezek határozzák meg a tálca ellenállását a hősokkal, karcolásokkal ütéssekkel és a fakulással szemben. Jelenleg az olasz ELLECI cég jár az élen a gránit mosogatótálcák gyártásában egy saját fejlesztésű, szabadalommal védett technológiával és 80%-os kvarc tartalommal.

 

elleci gránit minta


Hideg sajtolási technológia - olcsó termék, de gyenge minőség
Az olcsóbb gránit mosogatótálcákat hidegen sajtolják. A gyanta teljes megkeményedése nem megy végbe, ez viszont több negatív hatással jár, többek között azzal, hogy a termék ételekkel történő érintkezésre alkalmatlanná válik, azonban ez a háztartási célú használat egyik alapkövetelménye lenne. Ennek következménye: Alacsony ellenállás az ütésekkel szemben; Hirtelen hőhatással, hősokkal szembeni rendkívül alacsony ellenállóképesség (100/110°C); A kvarc nem megfelelő eloszlása miatt könnyen elszíneződik; nehezen tisztítható, UV hatására kifakul.


Hagyományos, forró sajtolási technológia – ellenállóbb termékek  - az A osztály
A prémium mosogatótálca gyártók forró masszakén préselik, a kvarccal kevert gránit őrleményt az akril műgyantával. Ennek köszönhetően a felület sima tapintású, hősokkot jobban viseli (250/280°C), ütésekkel szembeni ellenállóképessége nagyobb; könnyen tisztítható.


G.P.S. sajtolási technológiai – prémium termékek  - az A++ osztály
Az olasz ELLECI gránit mosogatótálcák gyártásánál, a szabadalmaztatott G.P.S. sajtolási technológiai rendszernek köszönhetően, a mosogató masszáját adó összetevők teljes körűen és egyenletesen oszlanak el. Ennek köszönhetően a versenytársakat jelentősen felülmúlja olyan igénybevételekkel szemben, ami a napi használat során sűrűn előfordulnak egy konyhában. A  hagyományos, forró sajtolási technológiához képest: Fokozott ellenállás a hősokkal szemben (+100%, átlagosan 345°C); magas hőmérséklettel szembeni fokozott ellenállás (+30%); megnövelt ütésállóság (+30%); könnyű tisztíthatóság; antibakteriális védelem, UV védelem.

 

elleci g.p.s sajtolás

 

Körültekintő vásárlás
Ha gránit mosogatótálca vásárlását tervezzük, ezek a szempontok jussanak eszünkbe. A régi magyar mondás „olcsó húsnak híg a leve” igaz a mosogatókra is. Egy rossz választás akár az ár miatt is, több bosszúságot okozhat használatkor. Azt se felejtsük el, hogy egy mosogatótálca cseréjével rosszabb estben a munkapultot is cserélnünk vagy alakítanunk kell, nem is beszélve a vízbekötésről. Ne feledd: Olcsó gránit mosogatónak foltos a felülete.

 

elleci gránit színminta