Külső motoros páraelszívók - A legcsendesebb megoldás!

A páraelszívás során két jól elkülöníthető zaj keletkezik. Az egyik, és egyben a legjelentősebbnek mondható a motor által keltett zaj. A másik a zsírfilteren nagy sebességgel áthaladó levegő zaja. Külső motoros rendszer esetében mivel a motor a páraelszívó ernyőből kikerül, és tőle távolabb kerül elhelyezésre, az előzőekben leírt motorzaj teljesen megszüntethető. A páraelszívó ernyő a távolabb lévő motorral egy vezérlőkábel segítségével kommunikál, ezzel lehet bekapcsolni a készüléket és fokozatokat is állítani.

 

 

Külső motoros ház

 

 

1. Csőközbe szerelhető motor

Ebben az esetben két légtechnikai cső közé kell építeni a motort. A motort el lehet helyezni másik helyiségben vagy padlástérben, de minimum 3 méter távolságot kell tartani az elszívó ernyőtől.

 

csőközbe szerelhető motor bemutató videó

 

 

2. Külső falra szerelhető motor

Ebben az esetben a motor az épületen kívül, valamelyik oldalfalra kerül elhelyezésre. Érdemes odafigyelni, hogy annak zaja se minket ne zavarjon (lehetőleg ne a saját teraszunkra telepítsük), se az adott építési rendszabályok és előírások által meghatározott zajterhelést ne lépjük túl (utcafront illetve szomszéd irányába néző falak esetén). Itt is érdemes betartani a minimum 3 méter távolságot.

 

külső falra szerelhető motor bemutató videó

 

 

 

3. Tetőre szerelhető motor

Ebben az esetben a motort a tetőn kívül kell elhelyezni, de minimum 3 méter méter távolságot kell tartani az elszívó ernyőtől. Mivel a legtöbb esetben hosszabb függőleges csőszakaszok kerülnek kialakításra, így a nem fűtött légtérben haladó csövezést minden esetben szigetelni kell, vagy szigetelt csövet kell használni, illetve fontos a kondenzvíz gyűjtése és elvezetése.

 

tetőre szerelhető motor bemutató videó

 

Külső motoros páraelszívó rendszer tervezése és telepítése esetén megfelelő távolságot kell biztosítani a páraelszívó ernyő és az adott külső motor között.

 

4. Konyhabútor lábazatába szerelhető motor

Ebben az esetben a motor a konyhabútor lábazatába kerül beszerelésre és nem feltétlenűl a zajszint csökkentése a cél, hanem inkább a helytakarékosság. Ezeknek az elszívóknak és külső motoroknak olyan a kialakítása, hogy lapos légtechnikai csatornával lehet megoldani a rendszer kiépítését, így az alsó szekrényben akár fiókokat is tervezhetünk.
Fontos a telepítésnél figyelembe venni azt, hogy ezek a motorok nem bírnak nagy nyomásteljesítménnyel, így törekedjünk arra, hogy minél rövidebb szakaszon legyen kivezetve az elszívó. Amennyiben aljzatba kerül a légtechnikai rendszer egy része, fontos figyelembe venni azt, hogy ezek a csatornék nem teherviselő elemek, így megfelelő támaszték kialakítása szükséges a betonozás előtt.

 

 

Javaslataink:

  • Minden esetben fontos kiemelni, hogy ezeknél a telepítési módoknál tilos a csőrendszer szűkítése, azaz, minden esetben a leírásban szereplő keresztmetszetű légtechnikai csőrendszert, vagy annak megfelelő méretű lapos légtechnikai csatornát szabad alkalmazni!

  • Amennyiben tovább szeretnénk csökkenteni a zajszintet, érdemes az egész rendszert zajszigetelt légtechnikai elemekből kialakítani vagy a rendszerben egy SEM SILENCER zajcsökkentő egységet elhelyezni.

  • A légtechnikai rendszer azon szakaszát, amit nem fűtött (minimum 15 °C) helyiségben (légtérben) alakítunk ki, azt szigeteléssel érdemes ellátni, vagy szigetelt légtechnikai elemeket lehet alkalmazni.

  • A vízszintes csőszakaszoknak minimum 3°-os lejtést kell adni a kültér irányába.

  • A függőleges csőszakaszok esetében pedig érdemes kondenzvíz gyűjtő/elvezető kialakítása is.

  • Lapostető esetében fontos, hogy a motor a hivatalos magyar szabványban meghatározott hóhatár szint felett legyen elhelyezve, azaz minimum 50 cm-re a tető síkjától (talapzat kialakítása szükséges).


    csőrendszerek