Mennyezeti vagy sziget elszívó?

 

A tervezőket a konyha és a nappali összekapcsolásának organikus megoldásai vezérlik, melyek eredményeképpen nagy, nyitott terek alakulnak ki. Ezeknek az akadálymentes tereknek a jelenléte arra késztette a konyhabútor készítőket, hogy egyre inkább sziget vagy félsziget jellegű főzőfelületeket hozzanak létre, amelyekhez mennyezetre szerelhető páraelszívók is kombinálhatók.
Ezek az egybenyitott terek hangsúlyozzák a páraelszívó szerepét, amelynek mindenképp illeszkedni kell a konyabútor stílusához, még meg kell felelnie a mai elvárásoknak, úgy, mint egészséges környezet és főzési szagoktól és páralecsapódástól mentes tiszta levegő. Így sokan szembesülnek a sziget elszívó és a mennyezeti elszívó közötti választás dilemmájával.

 

Sziget páraelszívók:
Egy sziget páraelszívó nagyszerű választás azok számára, akik füst- és szagmentes konyhát szeretnének. A sziget páraelszívó egy impozáns, központi jelenléttel rendelkező készülék, ami a helyiség közepén van elhelyezve egy főzősziget felett. Ideális nagyobb konyhákba, terekbe és az egybenyitott úgynevezett amerikai konyhás nappalikba. Többféle méretben, színben és stílusban kaphatók, hogy megfeleljenek minden igénynek, ami felmerülhet a végfelhasználó részéről a vásárlásnál. Kiválasztáskor fontos figyelembe venni a helyiség méretét, a kivezetés módját és a főzési szokásokat is.

 

sziget páraelszívók

 

Méret
A páraelszívó és a főzőfelület mérete akkor optimális, ha az elszívó szélesebb, mint a főzőfelület vagy megegyezik a főzőlap méretével, de semmiképp ne legyen kisebb.

 

Átlagos szerelési magasság
Sziget páraelszívóknál az átlagos szerelési magasság gázfőzőlap esetén min. 75 cm, kerámialap esetében min. 65 cm.

 

Mennyezeti páraelszívók:
A mennyezeti páraelszívó egy rejtett készülék: szinte láthatatlan, mert egy szintben van a mennyezettel, nagy teljesítményű, csendes és tökéletes az új, akadálymentes terekhez, modern és elegáns megoldást kínálva a konyhai szellőztetésre.
Különböző méretben és teljesítménnyel kaphatók, így könnyen megtalálható az adott konyhához legjobban illeszkedő modell. A legújabb technológiák alkalmazásával energiatakarékos működést biztosítanak, és csendes üzemeltetést garantálnak. A mennyezetbe építhető páraelszívók gyakran távirányítóval vagy okostelefonos applikációval vezérelhetők, ami tovább növeli a felhasználói élményt és kényelmet.

 

mennyezeti elszívók


Ezek az elszívók különösen alkalmasak nyitott térben elhelyezett konyhákhoz, ahol az esztétika kiemelt fontosságú. Emellett számos modell világítással is rendelkezik, ami extra fényt biztosít a főzési területen. A teljesítmény fokozásának, illetve a zaj csökkentésének érdekében több modellt is lehet nagyteljesítményű külső motorral rendelni, így az elszívó csendesebb és hatékonyabb is lesz.

 

A páraelszívókat kétféle üzemmódban lehet használni.


Szabad kivezetéses üzemmód
Ha a levegő a szabadba egy csővezetéken keresztül távozik. Tilos égéstermékek céljára használt csatornákba, kéményekbe bevezetni! Ügyeljen arra, hogy amikor a páraelszívó és más, nem elektromos üzemű kályha vagy tűzhely egyszerre működik, elegendő mennyiségű levegő utánpótlás álljon rendelkezésre. A megfelelő működtetés érdekében biztosítani kell légbeeresztést az ajtókon, ablakokon vagy más légbevezetőkön keresztül.

 

Nincs lehetősége az elszívott levegőt kivezetni az épületen kívülre?
A páraelszívó nem csak légkivezetéses, hanem belső keringtetéses üzemmódban is használható, így az elszívott levegő a zsírszűrő mögé elhelyezhető aktívszén-filteren is keresztülhalad, mely megszűri a kellemetlen szagokat, majd a levegő visszakerül a konyha légterébe. Ebben az esetben a légszállítási kapacitás a szénszűrő állapotától (telítettségétől) függően bizonyos mértékben csökken.

 

PÁRAELSZÍVÓ SZŰRŐK


De vannak újszerű megoldások is, amelyek a pára lekötésében nagy hatékonyságot mutatnak: CARBON_ZEO filterek, ahol a ZEOLIT ásvány fel tudja venni a légáramból a párát, telítődés esetén pedig több alkalommal is regenerálhatóak így akár évekig használhatóak maradnak. Még érdekesebbek a PLAZMA filterek, amelyek nem is szűrőként, hanem levegő tisztítóként működnek és a páraelszívókkal kombinálva kiemelkedően tiszta levegőt tudnak kibocsátani magukból és mindezt hosszú távon át, csere és gondozásmentes módon – akár hosszú éveken át.