Külső motoros páraelszívó rendszer telepítési segédlet

A páraelszívás során két jól elkülöníthető zaj keletkezik.

Az egyik, és egyben a legjelentősebbnek mondható a motor által keltett zaj.  A másik a zsírfilteren  nagy sebességgel áthaladó levegő zaja.
 

Külső motoros rendszer esetében mivel a motor a páraelszívó ernyőből kikerül, és tőle távolabb kerül elhelyezésre, az előzőekben leírt motorzaj teljesen megszüntethető. A páraelszívó ernyő a távolabb lévő motorral egy vezérlőkábel segítségével kommunikál, ezzel lehet bekapcsolni a készüléket és fokozatokat is állítani. 
 

Külső motoros páraelszívó rendszer tervezése és telepítése esetén megfelelő távolságot kell biztosítani a páraelszívó ernyő és az adott külső motor között.

 

Nézzünk egy-két példát:

Ha egy falra felszerelt páraelszívó ernyő mögötti kivezetés végére elhelyezünk egy SEM2-es (külső fali) motort, akkor az üzemeltetése esetén a rövid távolságnak köszönhetően a légtechnikai csövön keresztül „visszahalljuk” a motor zaját. Itt meg kell megjegyezni, hogy az ilyen telepítés esetén is halkabb megoldást kapunk, mint egy azonos teljesítményű belső motoros páraelszívó megoldásnál, de nem kapjuk meg azt a feltétlen komfortérzetet, mint amit egy külső motoros rendszer nyújthat nekünk.

Ugyanilyen hibás kivitelezés például egy sziget páraelszívó esetén a SEM1-es (légtechnikai cső közbe telepíthető) motort, közvetlenül a páraelszívó ernyő közelében az álmennyezetben elhelyezni, vagy födémáttörés esetén közvetlenül az átvezetés mellé telepíteni azt.
 

Tehát minden esetben a kívánt cél elérése érdekében hagyjunk megfelelő távolságot a páraelszívó ernyő és az adott külső motor között, ami minimum 3m.


Ha a fentiekben leírt minimum 3 méteres kivezetési távolságra nincs lehetőség, akkor választhatjuk az extra csendes (akár 85%-kal halkabb, mint egy azonos elszívási teljesítménnyel rendelkező hagyományos készülék), nagyteljesítményű, belső motoros Falmec NRS rendszerű páraelszívókat. Az NRS termékcsalád egyik jelentős fejlesztése az a zajcsökkentő rendszer, amely a motor és a légáramlási út különleges kialakításának, valamint ezek speciális szigetelésének köszönhetően különlegesen csendes megoldást biztosít.

 

Javaslatunk a kivezetésre:

A legtökéletesebb légtechnikai kivezetést akkor kapjuk, ha a fentikben leírt távolságon túl sima, merevfalu légtechnikai csőrendszert és elemeit alkalmazzuk, valamint hő és zajszigetelést is használunk a kivitelezés során.

 

külső motoros ház