Miért fontos a megfelelő légszállítás?

Ez azért lehet fontos, mert előfordulhat, hogy ugyanazon motor más és más elszívó testbe beépítve eltérő teljesítményt produkál. Viszont a szabad kivezetési érték a motorok minőségét árnyalja, többletinformációt adhat a vásárlónak. A páraelszívók teljesítményének és hatékonyságának mérését azonban egy erre vonatkozó EU szabvány, az UNE EN 61591 szabályozza részletesen, így annak érdekében, hogy megfelelően összehasonlíthassuk két páraelszívó teljesítményét, érdemes meggyőződni arról, hogy a szabványban meghatározott feltételeknek is megfelel-e a készülék és, hogy a szabvány szerinti érték mit mutat. Ez a legpontosabb adat két elszívó összehasonlításához, amennyiben csak egy adatot veszünk figyelembe a kiválasztás során.


Sokan azt gondolják, hogy a páraelszívó a lakás (konyha) szellőztetésére szolgál, azonban erről más berendezések hívatottak gondoskodni. pl.: szellőztető ventilátorok. A páraelszívók elsősorban az aktív főzőlap közvetlen közelében kell, hogy megfelelően működjenek, azaz meg kell, hogy akadályozzák a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben. Gondoljunk csak arra milyen kellemetlen az égett olajszag. 

A légáramlás (huzathatás) függ a helységek méretétől a nyílászárók és/vagy légutánpótlásért felelős egyéb eszközök (pl. légbevezetők) típusától, elhelyezésétől. A főzőfelület környezetének megfelelő elszívásához akár 150…300 m3/h szabvány szerinti légszállítási kapacitással rendelkező páraelszívó is megfelelő lehet. Miért van szükség mégis nagyobb teljesítménnyel bíró készülékre? Nem minden konyhában oldható meg a rövid (0,5…1m) légtechnikai kivezetés.

A hosszabb csőszakaszok, idomok, opcionálisan használt pillangószelepek, mind ellenállást képviselnek a rendszerben, ezért könnyen lehet, hogy egy szabvány szerint max. 600m3/h légszállítással rendelkező páraelszívó mérhető teljesítménye a hatékony elszívási érték alá csökken. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szabvány szerinti maximum. ill. a telepítési módtól függő valós légszállítási érték a készülék legmagasabb fokozatát használva érhető csak el. Tehát egy nagyobb kapacitású készüléket választva megfelelő légcsere valósulhat meg már 1-es vagy 2-es fokozaton is, amely zaj szempontjából és a páraelszívó várhatóan hosszabb élettartama miatt jelenthet kedvezőbb feltéteket.

A teljesítmény kiválasztásánál további fontos szempont a különböző főzési szokások figyelembe vétele (intenzitás, fűszerezés, a főzés gyakorisága). Tehát a megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helység méretétől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye. A vásárlásnál ezért több szempontból is érdemes egy nagyobb teljesítményű páraelszívó kiválasztása!